Loading...

Letea, ultima frontiera

Toata lumea a auzit de caii salbatici de la Letea insa, Letea este mai mult. Padurea Letea, cea mai nordică pădure subtropicală din Europa a fost candva abisul marii. Declarata rezervatie naturala inca din 1938, padurea este un loc unic, unde natura se intrece in diversitate: dune de nisip, liane si stejari seculari completeaza acest peisaj exotic.

Insa, in drum spre padure, poti descoperi satul Letea, unde casele sunt vopsite in albastru si acoperite cu stuf, în care parcă se oglindesc apa şi cerul. Nisipul de pe ulite este ridicat in aer doar de vant si de vacutele care pasc netulburate de trecerea timpului.
Satul a fost format în mare parte din refugiați politici din Imperiul Rus, în timpul împărătesei Ecaterina cea Mare, de frica oștirilor sale represive. Locuitorii satului sunt urmași ai acestor refugiați.

Colonizarea zonei cu populație de origine slavă s-a făcut în mai multe etape. Primii refugiați au venit în urma bătăliei de la Poltava din anul 1709, când țarul Rusiei, Petru cel Mare, trece la represalii împotriva celor care au luptat pentru eliberarea Ucrainei.

 Al doilea val de refugiați ajunge în zonă după anul 1775, când țarina Ecaterina cea Mare (Ecaterina a II-a a Rusiei) desființează oastea ucraineană cu centrul la Zaporojia.

 

Circa 8000 de locuitori ai acestei zone ajung în Delta Dunării, zonă asemănătoare ca peisaj și bogăție piscicolă cu cea natală, din zona Niprului. Denumirea cazacilor zaporojeni este de „haholi”, iar limba vorbită este ucraineană amestecată cu multe cuvinte de diferite origini (română, turcă, greacă, rusă). Locuitorii din Letea se declară de origine ruso-ucraineană, diferită de a rușilor lipoveni.

Populaţia satului este formată din haholi. Aceştia sunt ortodocşi de rit vechi care respectă calendarul rusesc iulian, însă sătenii urmăresc ambele calendare şi sărbătorile sunt celebrate de două ori. Principala activitate este pescuitul, urmata de agricultura si agroturism.

Drumul spre Padure Letea se parcurge cu masini safari si dureaza cam 40 de minute, timp in care poti afla povestile locului si admira salbaticia naturii. Una dintre legende  este legata de numele purtat de această pădure. Unii îl traduc ca sălaş de vară dar mulţi preferă varianta ca Letea vine de la Lete, numele unei frumoase cadâne, favorita unui paşă, in vremea in care acest teritoriu se afla sub Imperiul Otoman.  Se spune că frumoasa şi-ar fi pierdut viaţa chiar în codrii grindului şi că pentru ca numele ei să nu fie uitat niciodată, turcul a botezat astfel locul.

Când mergi prin pădure peisajul se schimbă, în numai 200-300 de metri de la pădure subtropicală la desert, grindul Letea fiind considerat de specialiști drept unul din cele mai interesante medii naturale din România si are o suprafață de aproape 3.000 de hectare.

In Pădurea Letea din Delta Dunării există o comunitate aparte de cai, cei sălbăticiți, care au o istorie relativ scurtă, dar zbuciumată. Se estimează că în acest areal trăiesc între 1000 și 2000 de cai sălbatici, care pot fi fi admirati fotografiati.

Pădurea Letea este zonă strict protejată, accesul turiștilor în această zonă se face doar însoțiți de ghizi locali, pe trasee bine definite.

Pentru a proteja natura turistii trebuie sa respecte câteva reguli: este interzisa culegerea plantelor din flora sălbatică sau capturarea animalelor sălbatice indiferent de starea acestora, tăierea, ruperea, incendierea, distrugerea sau degradarea prin orice mijloace a arborilor, puieților sau lăstarilor, abandonarea de resturi alimentare, ambalaje, pet-uri etc.

Imbracamintea si incaltamintea trebuie sa fie adecvate excursiilor in natura, iar apropierea de granita cu Ucraina aduce recomandarea de a inchide datele mobile pentru a evita taxarea cu un alt plan tarifar. Un repelent pentru tantari este si el util.

Pachetul de servicii turistice all inclusive de 4 zile/3 nopti cuprinde aceasta experienta unica, vizitarea satului si Padurii Letea, completand cunoasterea tainelor Deltei Dunarii.

No comments yet! You be the first to comment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.