Delta Dunării în bucate
Diversitatea naturală şi etnico-culturală din Dobrogea şi Delta Dunării ne oferă şi o gastronomie spectaculoasă, rezultat al acestui mix.
Meniul deltaic este alcătuit din specialități din pește ce se găsește în zona Deltei Dunării, sau în zona Dobrogei de Nord precum, crap, caras, știucă, somn etc.
Peștele este preparat în fel si chip, după specificul satului: borș de pește, pește prăjit, ardei umplut cu pește, icre, chifteluțe etc. Cel mai mare secret, care poate fi divulgat, al acestor preparate este prospețimea peștelui.
Pensiunea Dunărea Veche vă propune o călătorie gastronomică prin minunata Delta Dunării.
Pornim la drum cu salata de icre de pește cu ceapă pe pâine prăjită. Gustul acest
ui preparat diferă în funcție de de tipul de pește: icre de știucă, crap sau amestec. În platoul pescăresc mai găsim scrumbia afumată/ marinate, chifteluțele, plăcinta …evident tot din pește și în sezon.. și raci.
Pe Dunăre în jos, facem un popas în inima Deltei, în satul de pescari Mila 23.
Preparatele sunt gătite în stil tradițional lipovenesc. Aici, borșul de pește pescăresc este vedeta. Evident mâncat cu mult mujdei de usturoi, mămăligă și ardei iute. Un vin alb dobrogean aduce un plus de savoare.
Ciorba de perișoare de pește și storceagul de Mila, sunt alte delicatese ce fac ca fiecare masă să fie o încântare. La felul principal, puteți gusta saramura de somn şi crap cu mămăliguță, mix de pește prăjit, scrumbie la grătar, proțap de crap şi somn cu cartofi la cuptor şi altele din imaginația şi inspirația bucătăresei.
Pentru desert, renunțăm la pește şi ne îndulcim cu prăjituri făcute în casă, gogoși, negrese, salam de biscuiți etc.
Urmăm cursul Dunării şi ajungem la Sulina, locul unde Dunărea se întâlnește cu Marea Neagră.
Aici preparatele tradiționale sunt scrumbia marinată, afumată sau la grătar şi storceagul, regina ciorbelor de pește. Tot aici, hamsia prăjită, chefalul la grătar sau rapanele sunt şi ele foarte gustoase.
Pe brațul celălalt al Dunării, la Sfântul Gheorghe, puteți gusta malasolka, scordolea, șnițele de pește şi știuca umplută.
În Delta Dunării peștele este gătit în sute de feluri, care de care mai delicioase iar fiecare localitate are şi preparate specifice, gătite simplu, după rețete vechi de secole.
Specificul bucătăriei din Delta Dunării conține istoria unui loc binecuvântat, între Dunăre şi Marea Neagră, unde peștele a fost şi este vedeta fiecărei mese.