DELTA DUNARII

INVITATIE LA O EXPERIENTA UNICA

“Paduri de salcii. Stufarisuri mai dese decat jungla braziliana. Plauri. Ghioluri acoperite de igrasia neagra a lisitelor. Stolurile vehemente de gaste si rate. Sate invelite in stuf, de parca ar fi cautat sa se ascunda, sa se confunde cu intinderile nesfarsite de trestii. Carduri peste carduri de cocori dansatori. Lotcile si pescarii barbosi. Caii salbatici. Starcii singuratici, de toate felurile. Canalele intortochiate, coplesite de boltile de salcii, pline de plase de pescuit. Singuratatea, sub toate infatisarile si la toate orele.” – Radu Anton Roman

Delta Dunarii, cel mai tanar pamant romanesc, este un vast mediu natural ce concentreaza toate speciile vegetal-lacustre ale Europei, precum si o fauna variata si bogata. Supranumita si raiul pestilor si a pasarilor, Delta Dunarii reprezinta cel mai important loc de popas pentru pasarile migratoare ce calatoresc intre regiunea tropicala si cea arctica.

Suprafata Deltei Dunarii este de aproximativ 4180 Km2 , dar daca luam in considerare si complexul lagunar Razim -Sinoie si limanul Dunarii, aceasta suprafata se extinde la aproximativ 5800 Km2 , fiind a doua delta ca marime din Europa, dupa delta fluviului Volga. Delta Dunarii apartine intr-un procent de 82% Romaniei, restul fiind localizata pe teritoriul Ucrainei.

Suprafata Deltei Dunarii se imparte in 3 tipuri de zone: 18 arii strict protejate, ce insumeaza o suprafata de 506 Km2, zone tampon cu o suprafata de 2233 Km2 si zonele economice cu o suprafata totala de 3060 Km2.

Lacurile din Delta Dunarii, in prezent reduse la un numar de 479, datorita amenajarilor din anii precedenti, ocupa un procent de 7,8% din suprafata deltei.

Delta este un tinut exotic cu peste 1830 de specii de copaci si plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluste, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de pasari si 44 de specii de mamifere, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice si monumente ale naturii.

In apele sale traiesc 133 de specii de pesti, ce constituie o sursa importanta de hrana pentru pasari si mamifere acvatice precum si o importanta resursa stiintifica si economica.