Paradisul păsărilor e aici!
Când ne gândim la Delta Dunării avem deja imaginea unor pelicani care ne zboară prin faţa ochilor. E firesc, pelicanul comun și pelicanul creț sunt păsările vedetă ale Deltei Dunării. Însă, în deltă sunt nu mai puțin de 365 de specii de păsări, iar dintre acestea, aproximativ 130 sunt migratoare.
În Delta Dunării întâlnim cea mai mare parte a populației europene de pelican comun, și pelican creț, 60 % din populația mondială de cormoran mic și 50 % din populația mondială de gâscă cu gât roșu. Mai întâlnim colonii importante de stârc lopătar și câteva specii cuibăritoare de vultur codalb.
Zona Deltei Dunării este un loc de popas major, atât de primăvară cât și de toamnă, pentru câteva milioane de păsări, în special rate, barza albă și numeroase specii de păsări de pradă, iar în sezonul de iarnă, găzduiește grupuri mari de lebede şi gâște.
În Delta Dunării sunt întâlnite 20 de habitate strict protejate, iar dintre acestea, amintim:
- Roșca – Buhaiova (9 625 ha), un complex de bălți și lacuri, unde întâlnim cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa.
- Insula Ceaplace (117 ha) este una dintre cele trei locații de pe teritoriul României unde întâlnim colonii de pelicani creți.
- Pădurea Letea (2 825 ha) este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa
- Lacul Nebunu (115 ha) mai multe specii de păsări (stârcul roșu, țigănușul, stârcul galben, stârcul cenușiu, lișița, corcodelul mic, cormoranul mic).
Printre atâtea specii interesante de păsări se face remarcat şi Ivan Pescar, o mică pasăre de un albastru aproape electric, un fel de colibri de Deltă, mare amatoare de pește, cunoscută internațional sub numele de Kingfisher.
Delta s-a format de-a lungul a 10 000 de ani și este considerată cel mai tânăr pământ românesc. Delta Dunării este cea mai bine conservată deltă din Europa, iar din anul 1990 este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind declarată rezervație a biosferei.
Este un labirint de lacuri și canale, ce șerpuiesc prin cea mai mare suprafață compactă de stuf din lume și este una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă.
Delta Dunării este o lume mirifică de ape și stufăriș, între Dunăre și Marea Neagră, populată de milioane de păsări ce așteaptă să fie vizitate şi admirate, an de an.